Odling och produkter

Motorn i vår ekologiska växtodling är vall och åkerböna som jag odlar på minst en tredjedel av arealen. Både klövern i vallarna och åkerbönorna samlar in kväve från luften som sedan omvandlas till användbar näring för grödorna. För att även tillföra fosfor och kalium till växterna så sprider jag ut halmrik hästgödsel i växtföljden som bidrar till växtnäringsbalans och mullråämnen.

Jag odlar enbart gamla spannmålssorter, så kallade kultursorter, som härstammar från den tid då det bara fanns ekologisk odling. De har långa strån som håller tillbaka ogräsen och djupt rotsystem som tar upp näring och mineraler. Kultursorter har bred genetisk variation vilket medför att de kan anpassa sig både till klimat och jordmån.

För närvarande odlar jag Aros höstvete och Roter Tirol speltvete samt vårvetet Algot och Solhavre. 2015 sådde jag min första evolutionära kultursort, en blandning av fyra lantvetesorter och fyra vårvetesorter. Det ska bli mycket spännande att följa min nya evo-sort som kommer att utvecklas genom naturlig selektion varje år!

Spannmålen säljer jag till Dalviks Kvarn, Warbro Kvarn och Hävla Kvarn samt från 2015 även till LOKAL, ett nytt ekobageri i Kumla som anlitar Kullens Kvarn. Jag har hela tiden haft en önskan att hitta skickliga bagare som sätter värde på ekologiskt kulturmjöl och nu har min önskan gått i uppfyllelse. Lokalekobagarna vann SM-guld 2015 med ett surdegsbröd bakat på mitt Algotmjöl!

 

 

Oskalat speltvete
 

Start  |  Produkter Maskintjänster  |  Kontakt

Copyright 2008 © Munktorps Prästgård